Het islamitisch erfrecht verschilt erg van het Nederlands erfrecht. Als Nederlandse moslims is het goed om even bij de verschillen stil te staan. In dit bericht behandelen we in het kort de grootste verschillen.

Wie zijn de erfgenamen?

Het grootste verschil tussen het islamitisch en Nederlands erfrecht is dat in ons geloof Allah heeft bepaald wie de erfgenamen zijn en hoeveel ze erven. Allah heeft de verdeling van de erfenis op Zich genomen en dit aan niemand anders overgelaten. In het Nederlands erfrecht worden de erfgenamen als eerst bepaald door het testament van de overledene. Daarin staat wie de erfgenamen zijn en op welk deel van de erfenis zij recht hebben.

Het kan dus zo zijn dat de erflater (de overledene) via zijn testament zijn eigen kinderen of ouders onterfd. Dit kan islamitisch gezien niet. Wel kunnen de kinderen dit dan juridisch aanvechten bij de rechter omdat de kinderen volgens de Nederlandse wet altijd recht houden op erfenis. Ook wel de legitieme portie genoemd.

Het testament is dus leidend in het Nederlandse erfrecht voor de verdeling. Terwijl in het islamitische erfrecht Allah de erfgenamen en hoeveel ze erven heeft bepaald. In het testament mag je volgens de islam niet-erfgenamen tot max een derde van je erfenis toewijzen.

Mirath.nl

Verschil Nederlandse Wet & Islamitisch Erfrecht

Heeft de overledene geen testament gemaakt, dan bepaalt de Nederlandse wet wie de erfgenamen zijn. En ook deze wet verschilt enorm van het islamitische erfrecht.

De Nederlandse wet kent vier groepen mensen die erven. De volgende groep komt pas aan bod als er in de eerdere groep niemand aanwezig is. Laten we de eerste twee groepen als voorbeeld nemen om het verschil met het islamitische erfrecht aan te tonen

  • Groep 1: Echtgenoot of geregistreerd partner en kinderen (en/of afstammelingen van de kinderen)
  • Groep 2: Ouders, broers en zussen en hun afstammelingen

Andere Verschillen

Volgens de Nederlandse wet zijn de echtgenoot en kinderen samen de erfgenamen en wordt de nalatenschap in gelijke delen onder hen verdeeld. Islamitisch gezien erft de echtgenoot afhankelijk van de situatie de helft of een kwart. De echtgenote erft afhankelijk van de situatie een kwart of een achtste.

Volgens de Nederlandse wet erven zoons en dochters gelijke delen. Volgens het islamitisch erfrecht erft een zoon twee keer zoveel als een dochter.

Volgens de Nederlandse wet erven de ouders niet zolang de overledene kinderen en/of een echtgenoot nalaat. In het islamitisch erfrecht erven de ouders altijd, ook wanneer de overledene een echtgenoot of kinderen nalaat.

Volgens de Nederlandse wet erft groep 2, ouders broers & zussen, gezamenlijk en een even groot deel. In de islamitische erfrecht erven de broers en zussen niet wanneer de overledene een vader nalaat.

En zo zijn er nog heel wat verschillen te noemen

Chat openen
Salam alaikom
We helpen je graag verder