De islamitische erfenis wordt niet direct verdeeld. Er zijn een aantal zaken die eerst moeten worden afgehandeld voordat er iets kan worden verdeeld. Het kan zelfs zo zijn dat er niets te verdelen valt. Dit zijn op volgorde de zaken waar rekening mee moet worden gehouden.

De Uitvaartkosten

De overledene heeft recht op een waardige uitvaart en alles wat daar bij komt kijken zoals zijn wassing, de kafan (witte doeken) en zijn graf. Deze kosten dienen als eerste te worden gedekt.

De Schulden

Nadat de uitvaartkosten zijn gedekt wordt er gekeken of de overledene schulden had. Dit kunnen schulden zijn bij Allah, zoals de zakaat die nog betaald moet worden. Een ander voorbeeld is in het geval van een persoon die niet in staat was om de Ramadan te vasten en daarom nog armen moet voeden als ‘boetedoening’.

De andere schulden, zijn schulden bij de schepping zoals een lening die nog afgelost moet worden of een koop die nog niet afbetaald is.

De schulden in natura (producten) hebben voorrang op de overige schulden. Een voorbeeld hiervan is dat de overledene (vrouw) sieraden had geleend en dit na haar overlijden nog in haar bezit heeft. Deze dienen als eerste afgelost te worden door ze terug te geven aan de rechtmatige eigenaar.

Het Testament

Nadat de uitvaartkosten zijn gedekt en de schulden zijn afgelost, wordt er gekeken of de overledene een testament heeft nagelaten waarin een deel van zijn bezit bestemd is voor anderen. Het testament moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

Praktijk Voorbeeld

De bedoeling van islamitische kennis is om ernaar te handelen. Daarom dit voorbeeld om al het voorgaande extra te verduidelijken:

Mohamed is overleden en laat 10 000 euro na. De uitvaartkosten bedragen 4000 euro. Hij heeft een horloge van een vriend in zijn bezit en een schuld bij zijn buurman van 1000 euro. De zakaat van het afgelopen jaar heeft hij nog niet betaald. Hij heeft een testament nagelaten waarin hij de kwart van zijn bezittingen doneert aan een Koran school in Marokko.

10000 min de uitvaartkosten (4000) = 6000 euro

Het horloge wordt teruggeven aan zijn vriend

De schuld van de buurman wordt ook afgelost, er blijft dan 5000 euro over

De zakaat wordt uitgegeven. Dit is 2,5% van 10000 euro = 250 euro

Er blijft dan een bedrag van (10000-4000-1000-250) 4750 over

Conform zijn testament wordt een kwart gedoneerd (4750/4) = 1187,5

De erfenis die dan overblijft bedraagt 4750-1187,5 = 3562,5

Chat openen
Salam alaikom
We helpen je graag verder